Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Thursday, 22. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Να διεκδικήσουμε τις υποδομές στον πολιτισμό

Toυ Μανόλη Δρεττάκη*

Το Ηράκλειο να διεκδικήσει τα έργα υποδομής που δικαιούται στον τομέα του πολιτισμού

Το μόνο μεγάλο έργο υποδομής στον τομέα του πολιτισμού που με καθυστέρηση δεκαετιών άρχισε τώρα να κατασκευάζεται στο Ηράκλειο είναι το Πολιτιστικό Κέντρο, ένα Κέντρο που θα μπορούσε τώρα να λειτουργεί (όπως λειτουργεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) αν είχαν αποφευχθεί τα λάθη και η ολιγωρία των αρμοδίων τα χρόνια που πέρασαν.

Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα αποπερατωθεί σύντομα και θα αρχίσει να προσφέρει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λείπουν από το Ηράκλειο το 9μηνο Οκτωβρίου-Ιουνίου. Για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκεί, φυσικά, το κτίριοΗ ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου (τώρα ο Δήμος Ηρακλείου) τα τελευταία 30 χρόνια εμπλουτίστηκε με έργα υποδομής τα οποία στέγασαν τρία μεγάλα εκπαιδευτικά και ερευνητικά ιδρύματα. Πρόκειται για τις σχολές θετικών επιστημών του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας και το ΤΕΙ (που προήλθε από την μετατροπή του ΚΑΤΕΕ). Χάρη σΆ αυτά, και τα ερευνητικά Ινστιτούτα, το Ηράκλειο –παρόλο ότι θα μπορούσε να έχει περισσότερα– δεν υστερεί στους τομείς της ανώτατης εκπαίδευσης και της έρευνας έναντι των τριών πόλεων που έχουν μεγαλύτερο πληθυσμό από αυτό (την ευρύτερη περιοχή Αθήνας-Πειραιά, τη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα).

Δυστυχώς δεν συμβαίνει το ίδιο σε έργα υποδομής στον τομέα του πολιτισμού. Στο Ηράκλειο, μια τόσο ζωντανή και με τόσο μακραίωνη ιστορία πόλη, δεν έχει κατασκευαστεί ούτε ένα μεγάλο έργο υποδομής στον τομέα αυτό τα τελευταία 70 χρόνια! Οι τρεις μεγαλύτερες πόλεις που προαναφέρθηκαν απαίτησαν στο παρελθόν και πρόσφατα να κατασκευαστούν σ αυτές έργα υποδομής στον τομέα του πολιτισμού και τα απέκτησαν. Το πιο πρόσφατο παράδειγμα απόκτησης τέτοιων έργων είναι τα όσα έγιναν στην Πάτρα με την ευκαιρία της ανάδειξής της ως πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης το 2007. Ένα από τα έργα αυτά είναι και ένα καινούριο μουσείο. Αλλά και πόλεις μικρότερες από το Ηράκλειο, όπως π.χ. τα Χανιά –όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ στην εφημερίδα «Καθημερινή» της 1.3.08– πρόκειται σύντομα να αποκτήσουν ένα σύγχρονο αρχαιολογικό μουσείο στη Χαλέπα.

Το μόνο μεγάλο έργο υποδομής στον τομέα του πολιτισμού που με καθυστέρηση δεκαετιών άρχισε τώρα να κατασκευάζεται στο Ηράκλειο είναι το Πολιτιστικό Κέντρο, ένα Κέντρο που θα μπορούσε τώρα να λειτουργεί (όπως λειτουργεί το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης) αν είχαν αποφευχθεί τα λάθη και η ολιγωρία των αρμοδίων τα χρόνια που πέρασαν. Ας ελπίσουμε ότι το έργο θα αποπερατωθεί σύντομα και θα αρχίσει να προσφέρει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που λείπουν από το Ηράκλειο το 9μηνο Οκτωβρίου-Ιουνίου. Για να επιτευχθεί αυτό δεν αρκεί, φυσικά, το κτίριο. Θα πρέπει έγκαιρα να επιλεγεί ένας ικανός και, αν είναι δυνατόν με διεθνή πείρα, καλλιτεχνικός διευθυντής του, ο οποίος θα ασχοληθεί με τον προγραμματισμό της όλης λειτουργίας του Κέντρου και των εκδηλώσεων που θα γίνονται σ αυτό.

Δυστυχώς το Ηράκλειο, παρ όλο ότι διαθέτει το δεύτερο (μετα το αρχαιολογικό των Αθηνών) σε αριθμό επισκέψεων μουσείο της χώρας δεν απαίτησε από τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ, τις δύο περίπου, δεκαετίες που το κόμμα αυτό είχε την εξουσία, την υλοποίηση της εξαγγελίας που έκανε σε ομιλία της στην πόλη στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 1985 η τότε Υπουργός Πολιτισμού για την κατασκευή ενός νέου αρχαιολογικού μουσείου. Αντί γι αυτό γίνονται τώρα έργα κάποιας (ανεπαρκούς) επέκτασης σ ένα κτίριο ηλικίας 70 ετών, το οποίο δεν είναι πλέον κατάλληλο για ένα σύγχρονο τρόπο έκθεσης των πολύτιμων θησαυρών του, ορισμένοι από τους οποίους δανείζονται σε ξένα μουσεία για να εκτεθούν στις υπερσύγχρονες αίθουσές τους.

Για την αναγκαιότητα κατασκευής ενός νέου σύγχρονου αρχαιολογικού μουσείου στο Ηράκλειο έχω γράψει πολλά άρθρα στην «Πατρίδα». Δυστυχώς κανείς δεν φρόντισε να ενταχθεί το έργο αυτό σε κανένα από τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης (ούτε και στο Δ΄ το οποίο καλύπτει την περίοδο 2007-2013). Παρ όλα αυτά είναι, πιστεύω ανάγκη να τεθεί το θέμα και το Ηράκλειο να απαιτήσει την κατασκευή μέσα στην επόμενη δεκαετία ενός τέτοιου μουσείου σε κατάλληλα επιλεγμένο και επαρκή χώρο κοντά στην πόλη ώστε να ενισχύσει την υποψηφιότητά του να είναι πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης γύρω στο 2020 (όταν θα έχει έρθει ξανά η σειρά της χώρας μας), όπως έχω προτείνει σε παλαιότερο άρθρο μου στην «Πατρίδα».

Ένα δεύτερο μεγάλο έργο υποδομής που χρειάζεται το Ηράκλειο είναι ένα καινούριο κτίριο για να στεγάσει στο κέντρο της πόλης τη Βικελαία βιβλιοθήκη. Δυστυχώς τέτοιος κατάλληλος χώρος δεν υπάρχει και επομένως τώρα είναι η μοναδική ευκαιρία, όπως έχουν ζητήσει πολλοί φορείς του Ηρακλείου και έχω και εγώ αναφέρει σε σχετικά άρθρα μου στην «Πατρίδα», να δοθεί ολόκληρο το κτίριο «Αχτάρικα» στη Βικελαία αφού φυσικά γίνει –με βάση την απαραίτητη αρχιτεκτονική μελέτη– η κατάλληλη διαρρύθμιση των χώρων των ορόφων του καθώς και του ισογείου. Οι χώροι του ισογείου θα στεγάσουν τις πολλαπλές υπηρεσίες που θα προσφέρει η Βικελαία. Η Δημοτική Αρχή αποφάσισε να οργανώσει μια σειρά εκδηλώσεων στη μνήμη του Δημητρίου Βικέλα. Η μεγαλύτερη, όμως, και σημαντικότερη από τις εκδηλώσεις αυτές απουσιάζει από τον κατάλογο που δόθηκε στη δημοσιότητα, δηλαδή η εγκατάλειψη από τη δημοτική αρχή της πρόθεσής της να ενοικιάσει σε ιδιώτες μέρος του κτιρίου «Αχτάρικα» και να το αποδώσει ολόκληρο στη Βικελαία βιβλιοθήκη. Πιστεύω ότι υπάρχει ακόμα καιρός να γίνει αυτό και να γίνει η σχετική αναγγελία στην πρώτη από τις εκδηλώσεις που προγραμματίζει η δημοτική αρχή.

Ένα τρίτο έργο υποδομής που χρειάζεται το Ηράκλειο είναι μια Πινακοθήκη, η οποία θα λειτουργεί μέσα στην πόλη. Ούτε γι αυτήν υπάρχει κατάλληλος χώρος στο κέντρο του Ηρακλείου. Υπάρχουν όμως τα κτίρια στα οποία στεγάζονται τώρα η Νομαρχία και τα Δικαστήρια.

Εφόσον η Νομαρχία πρόκειται να μεταφερθεί σε νέα κτίρια είναι, πιστεύω, πάλι μοναδική ευκαιρία το κτίριο της, αφού γίνει –και στην περίπτωση αυτή μετά από την απαραίτητη αρχιτεκτονική μελέτη– η κατάλληλη διαρρύθμιση των χώρων του, να στεγάσει την Πινακοθήκη, η οποία μπορεί να φιλοξενήσει τα έργα που έχει ο Δήμος καθώς και εκείνα που είναι διατεθειμένοι να δωρίσουν πολλοί φιλότεχνοι Ηρακλειώτες.

Τα παραπάνω έργα υποδομής, όπως έχει δείξει η εμπειρία για ανάλογα θέματα, δεν πρόκειται, φυσικά, να γίνουν αν δεν τα διεκδικήσουν οι Ηρακλειώτες (τόσο οι μόνιμοι κάτοικοί της πόλης όσο και οι Ηρακλειώτες που βρίσκονται διάσπαρτοι σε όλη τη χώρα και στο εξωτερικό). Για το σκοπό αυτό πρέπει να συγκροτηθεί ένα συντονιστικό όργανο διεκδίκησής τους στο οποίο να μετάσχουν όλοι οι κοινωνικοί φορείς του Ηρακλείου (επιστημονικοί, επαγγελματικοί, εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων κλπ).

Το συντονιστικό όργανο πρέπει πρώτα απ όλα να πείσει τους τοπικούς άρχοντες (δηλαδή τη δημοτική αρχή και τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση) καθώς και την περιφερειακή διοίκηση για την αναγκαιότητα της κατασκευής των έργων υποδομής στον τομέα του πολιτισμού που προαναφέρθηκαν και να συνεργαστεί μαζί τους για την υλοποίηση των έργων αυτών.

 Ταυτόχρονα θα πρέπει, μέσω των Βουλευτών του νομού, να θέσει τα θέματα αυτά σε όλα τα κόμματα ώστε και αυτά να πιέσουν την κυβέρνηση να δοθούν οι αναγκαίες πιστώσεις από εθνικούς και κοινοτικούς πόρους (με την αναγκαία τροποποίηση του Δ΄ κοινοτικού πλαισίου στήριξης) για την υλοποίηση των έργων αυτών υποδομής στον τομέα του πολιτισμού..

Αν το συντονιστικό αυτό όργανο, παρά τις όποιες δυσκολίες που είναι βέβαιο ότι θα συναντήσει, δεν εγκαταλείψει τον αγώνα αλλά επιμείνει με συνεχείς παραστάσεις και όσους άλλους τρόπους επιλέξει για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να γίνουν τα έργα αυτά, είναι βέβαιο ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Αρκεί όλοι να πιστέψουν και να εργαστούν γιΆ αυτόν.

*Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην : αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.

 

www.patris.gr


 

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες