Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Sunday, 25. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Crowdsourcing: Η χρηματοδότηση του κοινού «κλειδί» για τις σκανδιναβικές οικονομίες

Ενδεικτική το φαινομένου, η περίπτωση της επερχόμενης φινλανδικής κωμωδίας επιστημονικής φαντασίας, «Iron Sky».

Καταλύτης ήταν η απρόσμενη επιτυχία της προηγούμενης, «σπιτικής» (δημιουργήθηκε με ελάχιστο budget και πολλή βοήθεια από φίλους) τους ταινίας, «Star Wreck: In the Pirkinning» (παρωδία του «Star Trek» ) για τους Φινλανδούς συγκατοίκους, Σαμούλι Τορσόνεν και Τίμο Βουορενσόλα: οι δύο χομπίστες, βλέποντας την πορεία της ταινίας τους, θεώρησαν πως ήταν ώρα να πάνε ένα βήμα παραπέρα- το οποίο θα ήταν ένα πιο μεγαλεπήβολο εγχείρημα, σχετικά με μία εισβολή Ναζί από το Διάστημα.

Για να δημιουργήσουν την κωμωδία επιστημονικής φαντασίας «Iron Sky»,, οι δύο συντελεστές αποφάσισαν να ζητήσουν τη βοήθεια των φαν, με αποτέλεσμα να συγκεντρώσουν το ποσό του ενός εκατομμυρίου ευρώ- κάτι που ώθησε Γερμανούς και Αυστραλούς επενδυτές να δώσουν και αυτοί κεφάλαια αρκετών εκατομμυρίων.

Το «Iron Sky» (το οποίο πραγματεύεται μία εισβολή στη Γη του 2018 από διαστημικούς Ναζί οι οποίοι ζούσαν στη σκοτεινή πλευρά της Σελήνης από το 1945) είναι μόνο ένα παράδειγμα του φαινομένου του crowdsourcing, που κερδίζει έδαφος στη Φινλανδία και άλλες σκανδιναβικές χώρες: τη υποστήριξη από το ίδιο το κοινό για τη δημιουργία ταινιών, νόμων και εταιρειών τεχνολογίας.

Οι σκανδιναβικές χώρες βρίσκονται πολύ μπροστά από τον υπόλοιπο κόσμο στο crowdsourcing, με δεκάδες επιχειρήσεις να ακολουθούν το μοντέλο που έγινε γνωστό από φινλανδικής προέλευσης ανοικτά λογισμικά όπως το Linux και το MySQL, εκμεταλλευόμενες τον ενθουσιασμό και τα υψηλά μορφωτικά επίπεδα των πληθυσμών της περιοχής.

Κάποιοι θεωρούν ότι αυτό οφείλεται στο ότι οι Σκανδιναβοί έχουν μάθει να συνεργάζονται για να επιβιώνουν κατά τους σκληρούς χειμώνες της περιοχής. Όποιος και να είναι ο λόγος, φαίνεται ότι στο συγκεκριμένο τομέα βρίσκονται πολύ μπροστά σε σχέση με τις υπόλοιπες δυτικές χώρες.

«Στη Φινλανδία και τις άλλες Nordic χώρες, έπρεπε να αγωνιζόμαστε μαζί εναντίον των δυνάμεων της φύσης. Νομίζω ότι αυτό έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο τελικά» λέει ο Τζούνας Πεκάνεν, ιδρυτής του Open Ministry, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ο οποίος προσκαλεί το ευρύ κοινό σε μία προσπάθεια επηρεασμού των νομοθετικών διαδικασιών της Φινλανδίας. «Υπάρχει ένα πνεύμα συνεργασίας και διαμοιρασμού των οφελών από τη συλλογική δουλειά».

Μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη της λειτουργίας του, το Open Ministry έχει συλλέξει 140 ιδέες για πιθανούς νόμους. Η φινλανδική βουλή έχει δηλώσει πως είναι ανοικτή σε οποιαδήποτε πρόταση συγκεντρώνει τουλάχιστον 50.000 υπογραφές. Ο Πεκάνεν θεωρεί ότι το πρώτο νομοσχέδιο που θα προκύψει από αυτή την πρωτοβουλία θα ψηφιστεί στις αρχές του 2013, ενώ σχεδιάζει να επεκτείνει αυτό το σύστημα και σε άλλες χώρες.

«Οι Φινλανδοί πάντα θέλουν να συμμετέχουν: πρόκειται για τη γη της επαγγελίας για τις οργανώσεις πολιτών» λέει ο Κάι Λέμετι, του οποίου το εγχείρημα, Snipplist.com, ξεκίνησε τη λειτουργία του πρόσφατα, βασιζόμενο στο crowdsourcing- προσκαλεί τους χρήστες να μοιράζονται άρθρα και πληροφορίες online και σκοπεύει στα έσοδα μέσω διαφημίσεων.

Σε παρεμφερές πλαίσιο κινούνται και οι εφημερίδες: η μεγαλύτερη εφημερίδα ημερήσιας κυκλοφορίας της Νορβηγίας, Verdens Gang, τον προηγούμενο μήνα ζήτησε από τους αναγνώστες της να «χτενίσουν» τεράστιους όγκους κυβερνητικών εγγράφων αναζητώντας καταχρήσεις, μετά από μία υπόθεση ενός υπουργού ο οποίος κατηγορήθηκε ότι χρησιμοποίησε δημόσιο χρήμα για μαθήματα αυτοάμυνας από έναν φίλο του.

Ο Φινλανδός επιχειρηματίας Βίλε Μιετίνεν λέει πως το υψηλό κόστος εργασίας στις Nordic χώρες αποτελεί επίσης ένα μεγάλο κίνητρο για ανάπτυξη community based λογισμικού.

«Είναι δύσκολο και ακριβό να προσλάβεις κόσμο σε αυτές τις χώρες» λέει σχετικά ο Μιετίνεν, συνιδρυτής της Microtask, εταιρείας που βοηθά μικρές επιχειρήσεις στο outsourcing.

Κάποια από τα πιο επιτυχημένα εγχειρήματα στο χώρο του ανοικτού λογισμικού προήλθαν από την βόρεια Ευρώπη: χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι το Linux και το λογισμικό βάσεων δεδομένων MySQL- και στις δύο περιπτώσεις, οι «ρίζες» είναι φινλανδικές. Άλλες παρεμφερείς περιπτώσεις είναι το νορβηγικό QT, που χρησιμοποιείται για την ανάπτυξη mobile εφαρμογών, και το Drupal, content management system που χρησιμοποιείται σε εκατομμύρια ιστοσελίδες.

Επιστρέφοντας στο «Iron Sky», οι Βουορενσόλα και Τορσόνεν δηλώνουν ότι δεν θα τα είχαν καταφέρει ποτέ να ολοκληρώσουν την ταινία τους χωρίς την υποστήριξη των φαν: κάποιοι ταξίδεψαν από την άλλη άκρη του κόσμου για να βοηθήσουν με τα εφφέ. Αν και στο παρελθόν και άλλες ταινίες έχουν χρησιμοποιήσει crowdsourcing, στην περίπτωση του «Iron Sky» η συμμετοχή ήταν άνευ προηγουμένου.

«Εκτός του ότι έχει πλάκα, το crowdsourcing παρέχει επιπλέον πόρους και δίνει μία καλύτερη εικόνα σχετικά με το τι κάνεις, φέρνοντας στο εγχείρημα νέα άτομα» είπε σχετικά ο Βουορενσόλα.

Και έπεται συνέχεια: η σελίδα που χρησιμοποιήθηκε για το crowdsourcing του «Iron Sky» χρησιμοποιείται τώρα για τη δημιουργία μίας όπερας, του «Free Will», με ήρωες τον Όσκαρ Ουάιλντ, τον Μότσαρτ και την Ιωάννα της Λωρραίνης, που μάχονται εναντίον των διεφθαρμένων ηγετών του κόσμου.

www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες