Η πολιτική συνοχής μετά το 2013: σε συζήτηση υψηλού επιπέδου στο Maribor της Σλοβενίας, η Επίτροπος κ. Hübner τονίζει την ανάγκη επενδύσεων στο μέλλον
Η κ. Danuta Hübner, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδιο για την περιφερειακή πολιτική, ομιλεί σήμερα σε σημαντικό συνέδριο που διοργανώνεται στο Maribor της Σλοβενίας με θέμα τη μελλοντική μορφή της πολιτικής συνοχής μετά το 2013. Η εκδήλωση αυτή, που διοργανώνεται από τη σλοβενική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προσφέρει μια ευκαιρία για συζήτηση του πεδίου εφαρμογής και του αντικτύπου της πολιτικής, ενώ προλειαίνει το έδαφος για την επικείμενη συζήτηση του προϋπολογισμού της ΕΕ. Η Επίτροπος θα παρουσιάσει τα πρώτα αποτελέσματα που προκύπτουν από την ανάλυση των συνεισφορών στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον της πολιτικής συνοχής.
Μεταξύ των συμμετεχόντων στην εκδήλωση στο Maribor περιλαμβάνονται εκπρόσωποι όλων των κρατών μελών, εκπρόσωποι των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων (Eυρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Επιτροπή των Περιφερειών, Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο) και άλλοι ενδιαφερόμενοι για την πολιτική συνοχής (ΜΚΟ, εμπειρογνώμονες, περιφερειακές ενώσεις, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, η BusinessEurope).
Σε δηλώσεις της πριν από τη συνάντηση, η Επίτροπος κ. Hübner τόνισε: «Η πολιτική συνοχής πρέπει να συνεχίσει να εξελίσσεται σε μια πολιτική που ανταποκρίνεται στο πρόγραμμα δράσης της Ένωσης για ανάπτυξη και απασχόληση, σε μια πολιτική που στηρίζει την ενδογενή ανάπτυξη των περιφερειών μας. Για το λόγο αυτό η μεταρρύθμιση κατά την περίοδο 2007-2013 άλλαξε ακόμη περισσότερο την κατεύθυνση της πολιτικής συνοχής προς τις επενδύσεις που ενισχύουν περισσότερο την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των ευρωπαϊκών περιφερειών.
Σχολιάζοντας τη σημερινή συζήτηση, η Επίτροπος πρόσθεσε: «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι ευρωπαϊκές περιφέρειες επιβάλλουν μια πολιτική η οποία στοχεύει στους διαρθρωτικούς παράγοντες της ανταγωνιστικότητας, της περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας και προωθεί την αναδιάρθρωση των περιφερειακών οικονομιών, εκμεταλλευόμενη τους ειδικούς υλικούς, θεσμικούς και ανθρώπινους πόρους που διαθέτουν οι οικονομίες αυτές. Πρέπει επίσης να ενισχυθούν οι ενέργειες συνεργασίας σε ολόκληρη την Ένωση με στόχο την αντιμετώπιση των προβλημάτων που συνδέονται με την παγκοσμιοποίηση, την κλιματική αλλαγή, την ενεργειακή ασφάλεια, τη δημογραφία και την κοινωνική ένταξη. Η συζήτηση για το μέλλον της πολιτικής συνοχής πρέπει να διεξαχθεί μέσα σε αυτό το πλαίσιο».
|