Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Tuesday, 20. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Πρώτη προβολή κατ’ οίκον και μέσω Ιnternet

 

Ο παραγωγός του Matrix μιλάει για το σινεμά του κοντινού μέλλοντος και τη σχέση με το Διαδίκτυο

Στο κοντινό μέλλον, ίσως πολύ πιο σύντομα απ’ ό,τι φανταζόμαστε, η παραδοσιακή έξοδος στον κινηματογράφο θα είναι πολύ λιγότερο παραδοσιακή σε σχέση με όσα γνωρίζουμε. Ισως να μην είναι καν έξοδος, αφού ήδη έχουν μπει στα σκαριά πειραματικά σχέδια για online διανομή ταινιών, κάτι που αναμένεται να επεκταθεί μέσα στα επόμενα χρόνια. Μέσα στην τελευταία δεκαετία, η πρόοδος στην εξάπλωση του ευρυζωνικού Ιντερνετ ήταν ραγδαία, ακόμη και σε χώρες που σημείωναν μεγάλη καθυστέρηση, όπως η Ελλάδα. Παράλληλα, οι ταχύτητες έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η παρακολούθηση γεγονότων που προβάλλονται σε live stream να μην προκαλεί πλέον νευρικό κλονισμό για τον θεατή.


Πώς όμως αυτό μπορεί να αλλάξει τις συνήθειες των θεατών; Μπορεί να γίνει και για ποιους; Το παραδοσιακό μοντέλο διανομής φαίνεται ότι γίνεται πλέον αρκετά ακριβό, με υψηλό κόστος τοποθέτησης σε αίθουσες και διαφημιστικής προβολής. Πολύ συχνά, οι μεγάλες παραγωγές του Χόλιγουντ ξοδεύουν πολύ περισσότερα χρήματα για να διαφημίσουν την ταινία, από τα χρήματα που δαπάνησαν για να τη γυρίσουν. Γι’ αυτού του είδους τις ταινίες, το πιο πιθανό σενάριο είναι ότι θα αργήσουν ακόμη να απαρνηθούν την κινηματογραφική αίθουσα. Για δημιουργούς, ωστόσο, που δεν έχουν άμεση πρόσβαση στο δίκτυο διανομής, το Ιντερνετ μπορεί να προσφέρει έναν εναλλακτικό τρόπο επικοινωνίας του έργου τους με το κοινό.

Χωρίς συνδρομή

Ιστοσελίδες όπως το undergroundfilm.com και το coopfilm.com δίνουν αυτή τη δυνατότητα σε ταινίες μικρού ή μεγαλύτερου μήκους, με ή χωρίς συνδρομή. Και όταν κάποιος έχει κάνει μια πειραματική ταινία χαμηλού κόστους, που θα έχει εξαιρετικά αμφίβολη τύχη στα χέρια ενός διανομέα, γιατί να μη δοκιμάσει σε ένα νέο μέσο άμεσης επαφής με το κοινό;

Ακόμη και η Μαντόνα, το λαγωνικό των νέων τάσεων, δήλωσε στο τελευταίο φεστιβάλ του Βερολίνου ότι η ταινία που σκηνοθέτησε, το «Filth and wisdom», μπορεί να διανεμηθεί μέσω Ιντερνετ. Και όταν ένας άνθρωπος με τόση πρόσβαση στα μέσα, όπως η Μαντόνα, σκέφτεται τόσο σοβαρά αυτή τη διέξοδο, αρχίζουν και οι μεγαλύτεροι παίκτες του παιχνιδιού να το κάνουν.

Σε πρόσφατη συνάντησή μας με τον μεγαλοπαραγωγό του Χόλιγουντ Τζόελ Σίλβερ, που βρίσκεται πίσω από ταινίες σαν το «Matrix», το «V for Vendetta» και τώρα το «Speed Racer», τέθηκε το ζήτημα της μελλοντικής μορφής του κινηματογράφου. Ο Σίλβερ πιστεύει ότι θα είναι ψηφιακό σε όλα τα στάδια: «Πάντα αναζητούμε τρόπο να διευρύνουμε το κοινό, οι ταινίες μας να το συναντήσουν. Ο κινηματογράφος θα αλλάξει στο άμεσο μέλλον», λέει ο παραγωγός. «Ενας τρόπος μπορεί να είναι η διαδραστική προβολή ταινιών, με τους θεατές να επιλέγουν ποια θα είναι η εξέλιξη της πλοκής. Είναι κάτι που έχω ήδη δοκιμάσει σε ένα θρίλερ που έκανα την παραγωγή και βγήκε κατ’ ευθείαν στο dvd. Ομως στο μέλλον θα μπορεί να γίνει και στην κινηματογραφική αίθουσα. Αν κάνεις ταινίες που στόχο έχουν να βρίσκουν θεατές και να έχουν εμπορική επιτυχία, πρέπει να δοκιμάζεις νέα πράγματα.

Σε ό,τι αφορά τη χρήση του Ιντερνετ για την προώθηση ταινιών, πιστεύω ότι σύντομα θα γίνουν νέες ταινίες φτιαγμένες ειδικά γι’ αυτό το μέσο. Οταν κάναμε την παραγωγή του “Matrix” οι εταιρείες ηλεκτρονικών ειδών μάς είπαν ότι παρατήρησαν πως η τριλογία βοήθησε να πουληθούν περισσότερα dvd. Νεότερες ταινίες με λεπτομέρεια στην επεξεργασία της εικόνας όπως το “Speed Racer” μπορεί να βοηθήσουν στο να πουληθούν περισσότερα Blu-ray, γιατί η εικόνα δεν έχει καμία σχέση σε σύγκριση με τα απλά dvd. Η τεχνολογία θα αλλάξει τα πάντα στον κινηματογράφο. Οσο φρικτό κι αν ακούγεται, σε πολύ λίγα χρόνια δεν πρόκειται να υπάρχει φιλμ. Θα γυρίζουμε και θα επεξεργαζόμαστε ψηφιακά τις ταινίες, κάτι που ήδη συμβαίνει, θα τις προβάλλουμε με ψηφιακό σύστημα, κάτι που βρίσκεται σε εξέλιξη και θα τις διανέμουμε επίσης ψηφιακά μέσω του Ιντερνετ».

Χρειάζεται χρόνος

Αυτό που θα συμβεί στο άμεσο μέλλον, ίσως να μην είναι το άδειασμα των κινηματογραφικών αιθουσών. Αλλωστε, η ανάπτυξη του Ιντερνετ χρειάζεται ακόμη περισσότερο χρόνο ώστε η προβολή στο σπίτι να γίνει ευθέως ανταγωνιστική με τις συνθήκες προβολής στην αίθουσα. Αυτό που μπορεί να γίνει και ήδη μπαίνει σε εφαρμογή με μικρά βήματα, είναι το άνοιγμα με έναν πιο δημοκρατικό τρόπο των καναλιών πρόσβασης προς το κοινό, κυρίως για δημιουργούς ανεξάρτητων ταινιών, που δεν έχουν καταφέρει να συνδεθούν με το δίκτυο της παραδοσιακής διανομής. Είναι βέβαιο ότι ειδικά τον πρώτο καιρό και μέχρι να ρυθμιστούν οι κανόνες και οι προδιαγραφές, η ανακάλυψη των αξιόλογων περιπτώσεων θα είναι χρονοβόρα και θα συνδυάζεται με την παρακολούθηση πολλών, κατώτερης ποιότητας ταινιών. Οπως όμως τα φεστιβάλ ανεξάρτητων δημιουργών έδωσαν μια νέα ώθηση στην κινηματογραφική παραγωγή, πριν καταλήξουν να γίνουν παρακλάδια των μεγάλων στούντιο, έτσι το Ιντερνετ μπορεί να προσφέρει ένα νέο μέσο επικοινωνίας για τους κινηματογραφιστές που εξακολουθούν να πειραματίζονται.

www.kathimerini.gr

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες