Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Sunday, 18. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Οι δημιουργοί ανησυχούν και κινητοποιούνται

Μια νομοπαρασκευαστική επιτροπή που αποφάσισε να συστήσει το ΥΠΠΟ επί των ημερών του Χρήστου Ζαχόπουλου, προκειμένου να τροποποιήσει τον ν. 2.121 του 1993 (περί πνευματικής ιδιοκτησίας), κινητοποίησε όλους τους καλλιτέχνες. Σε μια ήδη ταραγμένη εποχή για τη μουσική βιομηχανία διεθνώς, όπου οι τεχνολογικές εξελίξεις έχουν φέρει τα πάνω κάτω αλλάζοντας άρδην την παραγωγή, τον ρόλο των δισκογραφικών ακόμη και τον τρόπο κατανάλωσης των προϊόντων, δίνοντας παράλληλα μια ανεξέλεγκτη μορφή στην πειρατεία, η Ελλάδα έχει να αντιμετωπίσει καινούργια μέτωπα.


Η αλήθεια είναι πως ελάχιστοι γνωρίζουν τι σημαίνει ακριβώς πνευματικό δικαίωμα, ενώ κάποιοι άλλοι, ακόμη κι αν το γνωρίζουν το απαξιώνουν. Δεν τους αρέσει να πληρώνουν. Ετσι, αν κάποτε οι Νιγηριανοί μας ενοχλούσαν από τα καφέ της πόλης μέχρι τις παραλίες πουλώντας παράνομα cd και dvd, τώρα το Διαδίκτυο είναι πιο οργανωμένο. Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο οι απώλειες είναι τεράστιες. Την τελευταία 12ετία ανέρχονται σε 1.150.359.000 ευρώ είπε ο Πάνος Θεοφανέλης χθες. Και ποια είναι αυτά; Εσοδα δημοσίου, ΙΚΑ, ΤΕΒΕ, δισκογραφικές, καταστήματα λιανικής, εργοστάσια κατασκευής, ερμηνευτές, συνθέτες, στιχουργοί, μουσικοί, διαφημιστικές εταιρείες.

Ετσι, τη στιγμή που τα παράνομα έσοδα αυξάνονται, ο τζίρος των δισκογραφικών όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά παγκοσμίως έχει πάρει την κατιούσα. Το 2003 είχαμε πτώση της τάξεως του 11%, ενώ τα δυο τελευταία χρόνια σημειώθηκε περαιτέρω πτώση 8%.

Τα νούμερα της Ενωσης Ελλήνων Παραγωγών και Ηχογραφημάτων είναι ανησυχητικά. Οι κυκλοφορίες των νέων μουσικών στην Ελλάδα το 2005 έπεσαν κάτω από το 20% περιορίζοντας τη μουσική ποικιλομορφία. Τι πουλιέται σήμερα; Το 2007 αγοράστηκαν νόμιμα 1,7 δισεκατομμύρια τραγούδια σε όλο τον κόσμο μέσω του Διαδικτύου. Την ίδια χρονιά οι χρήστες της κινητής τηλεφωνίας ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια σε όλο τον κόσμο.

Στην Ελλάδα τα πράγματα είναι χειρότερα. Το παραδέχτηκαν όλοι όσοι παραβρέθηκαν στη συνάντηση - διαμαρτυρία. Οι καλλιτέχνες έχουν να αντιπαλέψουν την πειρατεία, δικαιώματα από φορείς που αρνούνται να πληρώσουν (από καταστηματάρχες μέχρι ιδιοκτήτες ξενοδοχειακών μονάδων), και τώρα αλλαγές στον υπάρχοντα νόμο ο οποίος χρειάστηκε 12 χρόνια διαπραγματεύσεων μέχρι να ψηφιστεί.

Αυτό που φοβίζει τους οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων των δημιουργών, τραγουδιστών, μουσικών, παραγωγών, ηθοποιών κ.ά., είναι ότι σε αυτή την αλλαγή δεν κλήθηκαν να συζητήσουν. Είναι και το γενικότερο κλίμα στην Αμερική και την Αγγλία «όλα είναι υπέρ των χρηστών», που τους ανησυχεί.

«Στην Ελλάδα εξακολουθούμε να θεωρούμε την πνευματική ιδιοκτησία εστετισμό και άνευ ουσίας», παρατήρησε χθες η Δήμητρα Γαλάνη εκπροσωπώντας την Ερατώ» (Οργανισμός Συλλογικής Διαχείρισης Δικαιωμάτων Τραγουδιστών- Ερμηνευτών). Τα έβαλε μάλιστα με τους «βουλευτίσκους και τους διάφορους αδιάβαστους», τον υπουργό Μιχάλη Λιάπη που τον κατηγόρησε «για ασυγχώρητη άγνοια» αλλά και τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή ότι: «ουδέποτε ασχολήθηκε με τον πολιτισμό». Το «ΥΠΠΟ έπεσε από το μπαλκόνι» κατέληξε, ενώ ο Κώστας Τριπολίτης (εκπρόσωπος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Πνευματικής Ιδιοκτησίας) επέμενε πως κάθε απόπειρα κατάργησης του ν. 2.121/93 θα συναντήσει την αντίδραση των φορέων. «Θα ασκήσουμε το δικαίωμα της γενικής απαγόρευσης χρήσης των προϊόντων» δήλωσε, ενώ έκανε λόγο «για συμφέροντα μεγάλων τηλεπικοινωνιακών κολοσσών».

www.kathimerini.gr

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες