Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Thursday, 22. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Σ. Τσόκας: Σημαντικές οι επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στα νησιά

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σημαντικές είναι οι επιπτώσεις της κρίσης στα νησιά, η οικονομία των οποίων εξαρτάται άμεσα από τον τουρισμό, όταν αυτός προέρχεται από χώρες των οποίων το νόμισμα, όπως η Αγγλική λίρα, έπεσε δραματικά έναντι του ευρώ.
Αυτό επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Σεραφείμ Τσόκας, μιλώντας χθες στην 29η Ετήσια Γενική Συνέλευση της Επιτροπής των Νήσων της CRPM που πραγματοποιείται στο Stornοway της Σκωτίας.


Όπως τόνισε ο κ. Τσόκας, "σαφώς θα υπάρξουν και νησιά που θα επηρεαστούν λιγότερο από άλλα από την παγκόσμια οικονομική ύφεση, αυτά που είναι λιγότερο ανοιχτά στο παγκόσμιο εμπόριο. Πολλά νησιά δεν έχουν βαριά βιομηχανία, όπως εργοστάσια χαλκού, ή αυτοκινητοβιομηχανίες, που στη συγκεκριμένη χρονική περίοδο ίσως να είναι και ευλογία!
Το θέμα τελικά είναι, αν τα νησιά θα αποδειχθούν πιο ευάλωτα ή πιο ευπροσάρμοστα σε μια παγκόσμια οικονομική ύφεση. Το ερώτημα δεν είναι ακαδημαϊκό, καθώς μπορεί να αποδειχτεί ότι κάτι τέτοιο μπορεί να έχει βαθιές συνέπειες".

Οι νησιωτικές περιοχές τείνουν να έχουν “μονο-βιομηχανίες”. Αν αυτή η βιομηχανία καταρρεύσει, υπάρχουν ελάχιστες οικονομικές εναλλακτικές, και η “αλυσιδωτή” αντίδραση που μπορεί κάτι τέτοιο να προκαλέσει, στη ποιότητα ζωής, στην ανεργία, και πιθανόν και στη μετανάστευση να φέρει αρνητικά αποτελέσματα, συνέχισε ο κ. Τσόκας, προσθέτοντας ότι  άλλη μια συνέπεια αυτής της ύφεσης είναι ότι το ΑΕΠ κάθε Περιφέρειας στην Ε.Ε. θα αλλάξει. Κάποιες περιφέρειες θα έχουν μια πτώση κάτω από το 75% σε σχέση με αυτό της Ε.Ε. και άλλες μια άνοδο. Αυτό με τη σειρά του θα αλλάξει τη χαρτογράφηση των περιοχών που θα ωφεληθούν από την Πολιτική Συνοχής μετά το 2013 λόγω του χαμηλότερου ΑΕΠ. Για τη Πολιτική Συνοχής μετά το 2013 θα ληφθούν υπόψη στατιστικά οι χρονιές: 2009-2010-2011 με αποτέλεσμα η ενίσχυση που μπορεί να έχουν περιφέρειες 6-7 χρόνια μετά το 2013, να κριθεί από τη παρούσα κατάσταση.

Ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας εξέφρασε ακόμη την άποψη ότι "αυτές τις δύσκολες στιγμές θα μπορούσαμε να έχουμε οικονομική ενίσχυση από εθνικούς πόρους και από την Ε.Ε. Είναι όμως πολλοί οι τομείς της οικονομίας που έχουν επηρεαστεί, καθώς επίσης και πολλές οι περιφέρειες που έχουν πληγεί, κάποιες με πολύ μεγάλο πληθυσμό, και με τα δημόσια οικονομικά να πιέζονται συνεχώς". Και αναρωτήθηκε αν υπάρχουν τα κατάλληλα μέσα να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα που απορρέουν από τη νησιωτικότητά μας.

"Αυτό που θα θέλαμε να δούμε", είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσόκας, "δεν είναι μια μόνιμη βοήθεια από την Ε.Ε., αλλά μια Ευρωπαϊκή Πολιτική που θα βοηθούσε τα νησιά καθώς και τις περιφέρειες με μόνιμες δυσκολίες, όπως είναι οι ορεινές περιοχές, και οι περιοχές με χαμηλό πληθυσμό να κάνουν δύο πράγματα:
Το πρώτο είναι να “ανακουφίσουν” όσο αυτό είναι δυνατό, τις συνέπειες της γεωγραφικής τους πραγματικότητας και θέσης: απομόνωση, υψηλά κόστη, μικρότερες αγορές, εύθραυστη κουλτούρα και περιβάλλον.
Το δεύτερο είναι να μας δώσουν τα κατάλληλα μέσα για να εκμεταλλευτούμε  τις διάφορες ευκαιρίες για να πετύχουμε μια αειφόρο οικονομική ανάπτυξη.
Ελπίζουμε ότι η προτεινόμενη “Πολιτική της Εδαφικής Συνοχής” η οποία βρίσκεται υπό συζήτηση θα αποτελέσει ένα εργαλείο για την επίτευξη των στόχων που προαναφέρθηκαν".

Αναλύοντας τον όρο "Εδαφική Συνοχή" επεσήμανε ότι είναι η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που στόχο έχει να επιτρέψει στους κατοίκους διαφόρων περιοχών της Ένωσης να ωφεληθούν με τρόπο δίκαιο από τις βασικές ελευθερίες όπως αυτές έχουν διατυπωθεί στη Συνθήκη, και υλοποιούνται μέσα από τις πολιτικές της Επιτροπής, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι στη πραγματικότητα η ικανότητα των ανθρώπων να ταξιδεύουν, η πρόσβασή τους στα αγαθά και σε υπηρεσίες, στη γνώση, επηρεάζονται κατά ένα μεγάλο βαθμό από τα γεωγραφικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά της περιοχής τους. Πρακτικά, τρεις δέσμες μέτρων θα πρέπει να θεωρηθούν ως προτεραιότητα για την υλοποίηση της εδαφικής συνοχής στα νησιά.
Μια καλύτερη αξιολόγηση των ιδιαιτεροτήτων των νησιών, με περισσότερα μέτρα προσαρμοσμένα στις ανάγκες τους.
Καλύτερη διακυβέρνηση, και πιο συγκεκριμένα κατάργηση της πολιτικής “one size fits all”.
Μια πολιτική αλληλεγγύης η οποία θα διέπεται από  την αρχή της αναλογικότητας, λαμβάνοντας υπ’ όψη ότι σε πολλές περιπτώσεις η ίδια πολιτική που εφαρμόζεται σε κάποια άλλη περιοχή, στα νησιά, τις ορεινές, και αραιοκατοικημένες περιοχές, θα στοιχίσει περισσότερο".

Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο κ. Τσόκας αναφέρθηκε ακόμη στην "ενέργεια και την κλιματική αλλαγή", και το "πακέτο πολιτικών" που εφαρμόστηκε πρόσφατα, λέγοντας ότι είναι το πιο σημαντικό κομμάτι της Ευρωπαϊκής νομοθεσίας τα τελευταία χρόνια καθώς είναι ένα σημαντικό ζήτημα για τα νησιά καθώς είναι κυριολεκτικά στη πρώτη γραμμή των συνεπειών της κλιματικής αλλαγής ενώ παράλληλα δημιουργούνται σημαντικές ευκαιρίες για οικονομική ανάπτυξη.

Καταλήγοντας ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης επεσήμανε:
"Το θέμα της εδαφικής συνοχής είναι μια δύσκολη μάχη, θα πετύχουμε μόνο έχοντας κοινό μέτωπο για όλες τις εκφάνσεις που το συνοδεύουν.
Ένα κοινό μέτωπο μεταξύ οργανισμών, εκπροσωπώντας όλες τις περιοχές με μόνιμες δυσκολίες, νησιά, ορεινές και αραιοκατοικημένες περιοχές. Περισσότερο όμως ένα κοινό μέτωπο μεταξύ κρατών-μελών, που χειρίζονται τα συγκεκριμένα θέματα και θα πρέπει να πειστούν για την μεγάλη τους σημασία".


 

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες