Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Tuesday, 20. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Ερευνητές του ΙΤΕ στη συντήρηση της Ακρόπολης

 

Η πολιτιστική κληρονομιά της χώρας μας συναντά με ένα μοναδικό τρόπο την τεχνογνωσία που έχει αναπτυχθεί στα ερευνητικά ιδρύματα της Ελλάδας!


Χαρακτηριστικό παράδειγμα «συνεργασίας» του πολιτισμού και της τεχνολογίας είναι η συμμετοχή του Ινστιτούτου Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ITE) στη συντήρηση των αρχαιοτήτων της Ακρόπολης.

Όπως είναι γνωστό, η ομάδα λέιζερ του ΙΤΕ έπειτα από μακρόχρονη συνεργασία με την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων Ακροπόλεως και τον Οργανισμό Ανέγερσης του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης ανέπτυξε ένα πρωτότυπο σύστημα λέιζερ και μια εξειδικευμένη μεθοδολογία απομάκρυνσης επιφανειακών επικαθίσεων από την ιδιαίτερα ευαίσθητη και ανεκτίμητης αξίας επιφάνεια της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα. Το νεότερο, όμως, είναι ότι η σχέση που ξεκίνησε πριν από περίπου 14 χρόνια συνεχίζεται και μετά από τα εγκαίνια του νέου μουσείου της Ακρόπολης που θα γίνουν στις 20 Ιουνίου.

Στο νέο Mουσείο θα υπάρχει ένας ειδικά διαμορφωμένος χώρος, όπου οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τους επιστήμονες επί το έργο, παράλληλα, δηλαδή, με τα εκθέματα θα παρακολουθούν και τους συντηρητές τη στιγμή που θα καθαρίζουν και αναδεικνύουν τον γλυπτό διάκοσμο των εκθεμάτων (όπως π.χ. οι Καρυάτιδες).

Η σχέση των δύο φορέων ξεκίνησε το 1995, πέντε χρόνια αργότερα ένα λέιζερ του ΙΤΕ «ανέβηκε» στην Ακρόπολη, όπου έγιναν πειράματα σε πραγματικά αντικείμενα (στην αρχή σε νεότερα συμπληρώματα με επικαθίσεις παρόμοιες με αυτές που έχουν αναπτυχθεί στην επιφάνεια της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα και στη συνέχεια σε κομμάτια που βρίσκονται στις αποθήκες του μουσείου). Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την ιδιαίτερη περίπτωση των Παρθενώνειων γλυπτών (να αναλύσουν συστηματικά τις ανεπιθύμητες επικαθίσεις και το μαρμάρινο υποστρώμα, καθώς και υπολείμματα έγχρωμων επιφανειακών στρωμάτων που αποτελούν ιστορικά τεκμήρια της επιφάνειας), να δοκιμάσουν και να συγκρίνουν διαφορετικές τεχνικές καθαρισμού (π.χ. να προχωρήσουν σε λεπτές τομές για λεπτομερή εξέταση στο οπτικό μικροσκόπιο) και να αποφασίσουν ποιες είναι οι κατάλληλες παράμετροι του λέιζερ ώστε να αναπτύξουν μια εξειδικευμένη μεθοδολογία καθαρισμού.

Οι δοκιμές διήρκεσαν περίπου ένα χρόνο, ο κατάλογος των «υποψήφιων» τεχνικών περιορίστηκε στις τέσσερις (μικροψηγματοβολή, επιθέματα με διάλυμα κεκορεσμένο σε ανθρακικό ασβέστιο, αναστροφή της γύψου με διάλυμα ανθρακικού καλίου κεκορεσμένο σε ανθρακικό ασβέστιο και λέιζερ). Μεταξύ αυτών τα λέιζερ αποδείχθηκαν η μοναδική τεχνική που μπορούσε να αφαιρέσει τα ανεπιθύμητα στρώματα με απόλυτα ελεγχόμενο τρόπο ανταποκρινόμενη σε όλα τα κριτήρια που είχαν τεθεί από την Επιτροπή Συντήρησης των Μνημείων της Ακρόπολης.

Μέχρι σήμερα, έχει ολοκληρωθεί ο καθαρισμός των τμημάτων της Δυτικής Ζωφόρου του Παρθενώνα που βρίσκεται στην Ελλάδα και η διαδικασία συνεχίζεται σε άλλα κομμάτια του γλυπτού αρχιτεκτονικού διάκοσμου του μνημείου που θα εκτεθούν στο Νέο Μουσείο (π.χ. η Ζωφόρος της Αθηνάς Νίκης κλπ).

Όλο αυτό το διάστημα, το ΙΤΕ έχει παρουσία τόσο στην Ακρόπολη όσο και στο Νέο Μουσείο με δύο πρωτότυπα συστήματα λέιζερ και τεχνικό προσωπικό που παρακολουθεί την σωστή λειτουργία και συντήρηση τους ώστε να μπορούν να δουλεύουν απρόσκοπτα και με την καλύτερη δυνατή απόδοση. Οι ερευνητές του ΙΤΕ κάνουν τις δοκιμές, καθορίζουν τις συνθήκες και πλέον οι συντηρητές είναι αυτοί που πραγματοποιούν τον καθαρισμό. Φυσικά, το ΙΗΔΛ-ΙΤΕ παρέχει πλήρης τεχνική και επιστημονική υποστήριξη καθΆ όλη την διάρκεια της συνεργασίας.

Σημειώνεται πως τα λέιζερ που χρησιμοποιήθηκαν στα γλυπτά της Ακρόπολης είναι ιδιαίτερης τεχνολογίας, χρησιμοποιούν δύο δέσμες ταυτόχρονα σε χωρική και χρονική αλληλοεπικάλυψη και με αυτή τη μεθοδολογία οι ερευνητές έχουν καταφέρει να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα του κιτρινίσματος που συχνά εμφανίζεται κατά τον καθαρισμό με λέιζερ μαρμάρινων επιφανειών από επικαθίσεις, αποτέλεσμα της περιβαλλοντικής ρύπανσης.

Πρόκειται για μια πρωτότυπη τεχνολογία που έχει αναπτυχθεί στο ΙΤΕ αλλά έχει «ταξιδέψει» και αλλού. Πριν δύο μήνες, ένα από τα εξειδικευμένα αυτά συστήματα λέιζερ μεταφέρθηκε στη Γαλλία (Arles), όπου έγιναν δοκιμές για τον καθαρισμό του γλυπτού μαρμάρινου διάκοσμου ενός μοναστηριού με πολύ έντονα προβλήματα περιβάλλοντικής ρύπανσης (επικαθίσεις μεγάλου πάχους σε ιδιαίτερα διαβρωμένο μάρμαρο). Οι δοκιμές ήταν επιτυχείς και αναμένεται η συνεργασία να συνεχιστεί. Η προσπάθεια υποστηρίχθηκε από το Word Monuments Fund σε συνεργασία με μια ιδιωτική εταιρία συντήρησης με έδρα την Νέα Υόρκη, την Integrated Conservation Resources.

Παράλληλα, έχει δρομολογηθεί η ανάπτυξη κοινού εργαστηρίου του ΙΤΕ με την Εθνική Πινακοθήκη –Μουσείο Αλεξάνδρου Σούτζου που θα βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της Εθνικής Πινακοθήκης στην Αθήνα. Το συγκεκριμένο εργαστήριο θα έχει ως αντικείμενο τη ανάλυση και συντήρηση έργων τέχνης με τεχνολογίες λέιζερ που έχουν αναπτυχθεί στο ΙΤΕ ενώ θα εξοπλιστεί με μηχανήματα και θα στελεχωθεί με εξειδικευμένο προσωπικό και από τους δύο φορείς. 

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες