Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Saturday, 17. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Η Ελλάδα αποκτά Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσσηνία

8 Δεκεμβρίου 2009, 23:49

Η Ελλάδα αποκτά Κέντρο Κλιματικής Αλλαγής στη Μεσσηνία

Παρατηρητήριο Κλιματικής Αλλαγής με τη συνδρομή δύο κορυφαίων  Ερευνητικών Κέντρων, του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης  και της Ακαδημίας Αθηνών, αποκτά η Ελλάδα. Είναι η καλύτερη απάντηση της χώρας μας απέναντι στις αγωνιώδεις προσπάθειες που καταβάλλει αυτές τις ημέρες όλη η υφήλιος στην Κοπεγχάγη, στη Διάσκεψη για το κλίμα, και ένα πρώτο «πράσινο» βήμα που ευθυγραμμίζεται πλήρως με τη βούληση του πρωθυπουργού κ. Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος  σχεδιάζει σημαντικές πρωτοβουλίες σε μεσογειακό επίπεδο τους επόμενους μήνες για την αντιμετώπιση της υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η μελέτη της κλιματικής αλλαγής καθίσταται θέμα υψίστης σημασίας για ολόκληρο τον πλανήτη και το γεγονός ότι η Ελλάδα θα φιλοξενήσει δικό της Ερευνητικό Κέντρο, αποκτά ιδιαίτερη αξία. Η χώρα μας βρίσκεται στην περιοχή της Μεσογείου, όπου οι επιστημονικές αναλύσεις έχουν δείξει ότι θα επηρεαστεί με σφοδρό τρόπο από την αύξηση της θερμοκρασίας που προκαλεί το Φαινόμενο του Θερμοκηπίου.

Το «Navarino Environmental Observatory» (NEO), όπως θα είναι η ονομασία του νέου φορέα, θα χρηματοδοτηθεί με κεφάλαια της τουριστικής εταιρείας ΤΕΜΕΣ Α.Ε., συμφερόντων του εφοπλιστή κ. Βασίλη Κωνσταντακόπουλου, και τον προσεχή Μάιο θα ξεκινήσει να λειτουργεί την πρώτη από τις τρεις συνολικά τουριστικές μονάδες στην περιοχή του Ρωμανού.

Υπολογίζεται ότι η χρηματοδότηση του Κέντρου θα ανέλθει σε περισσότερα από 250.0000 ευρώ ετησίως, με ορίζοντα πενταετούς έρευνας. Το Κέντρο θα φιλοξενηθεί αρχικά στις εγκαταστάσεις της πολυτελούς τουριστικής μονάδας, με πρόβλεψη να μετεγκατασταθεί τα επόμενα χρόνια σε αυτόνομο κτίριο. Την τεχνογνωσία και την επιστημονική κατάρτιση που απαιτείται για ένα τόσο μεγάλο εγχείρημα, θα συνεισφέρουν το έμπειρο επιστημονικό προσωπικό του Σουηδικού Ινστιτούτου «Bert Bolin» του Πανεπιστημίου της Στοκχόλμης και ο Τομέας Ατμοσφαιρικού Περιβάλλοντος του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Χρίστο Ζερεφό.      

«Η επιλογή της Μεσσηνίας, δεν είναι τυχαία, καθώς εκεί συναντάται σπουδαία μορφής βιοποικιλότητα, είναι σταυροδρόμι για τους αέριους ρύπους που προέρχονται από την Αφρική και άλλες χώρες και είναι μια περιοχή που οι κλιματικές αλλαγές έχουν αρχίσει να δείχνουν το σκληρό τους πρόσωπο, κυρίως λόγω της μείωσης των βροχοπτώσεων», εξηγεί ο κ. Ζερεφός. Το Κέντρο θα μπορεί να φιλοξενεί έως και 30 επιστήμονες αλλά και μεταπτυχιακούς φοιτητές, αναφέρει ο κ. Γιόχαν Κλέμαν, διευθυντής ερευνών για την κλιματική αλλαγή στο Πανεπιστήμιο της Στοκχόλμης  και η λειτουργία του τοποθετείται τον προσεχή Ιούλιο.     

Από την πλευρά του ο κ. Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος, διευθύνων σύμβουλος της TEMES Α.Ε., δήλωσε: «Είναι τιμή η επιλογή της Μεσσηνίας και ειδικότερα της Costa Navarino, ως περιοχή φιλοξενίας του Κέντρου, με στόχο να αποτελέσει ένα νέο ευρωπαϊκό πρότυπο αειφόρου τουριστικής ανάπτυξης».

 

www.protothema.gr

 

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες