Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Monday, 19. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Η Επιτροπή ξεκινά δημόσια διαβούλευση σχετικά με το μέλλον των κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκινά σήμερα διαδικτυακή δημόσια διαβούλευση που στοχεύει στην απελευθέρωση του πλήρους δυναμικού των ευρωπαϊκών κλάδων του πολιτισμού και της δημιουργικότητας. Η διαβούλευση συνδέεται με μια νέα πράσινη βίβλο η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη βελτίωσης της πρόσβασης σε χρηματοδότηση, ιδίως για μικρές επιχειρήσεις, ως μέσο για να δοθεί η δυνατότητα στον κλάδο να ευδοκιμήσει και να συμβάλει σε διατηρήσιμη ανάπτυξη χωρίς αποκλεισμούς.

«Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας στην Ευρώπη δεν έχουν μεγάλη σημασία μόνο για την πολιτισμική πολυμορφία στην ήπειρό μας· αποτελούν επίσης έναν από τους πιο δυναμικούς τομείς της οικονομίας μας. Έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην προσπάθεια να βγει η Ευρώπη από την κρίση,» δήλωσε η κ. Ανδρούλα Βασιλείου, ευρωπαία επίτροπος αρμόδια για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, την πολυγλωσσία και τη νεολαία.

Η επίτροπος θα ανοίξει τη δημόσια διαβούλευση σήμερα σε μια συνέντευξη τύπου στις Βρυξέλλες με τον κ. Peter Dundas, διευθυντή δημιουργικού σε έναν από τους παλαιότερους ιταλικούς οίκους ειδών πολυτελείας Emilio Pucci.

«Καλωσορίζω την έναρξη της διαδικασίας για την πράσινη βίβλο από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή διότι υπογραμμίζει τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζουν οι τομείς της δημιουργίας και των καλών τεχνών σχετικά με την ενίσχυση της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάπτυξης», είπε ο κ. Dundas.


Αυτοί οι κλάδοι, που περιλαμβάνουν τις τέχνες του θεάματος, τις εικαστικές τέχνες, την πολιτιστική κληρονομιά, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση και το ραδιόφωνο, τη μουσική, τις εκδοτικές δραστηριότητες, τα βιντεοπαιχνίδια, τα νέα μέσα, την αρχιτεκτονική, το σχεδιασμό, το σχεδιασμό μόδας και τη διαφήμιση, προσφέρουν θέσεις εργασίας σε περίπου 5 εκατομμύρια άτομα στην ΕΕ.

Οι κλάδοι αυτοί συνεισφέρουν το 2,6% του ευρωπαϊκού ΑΕγχΠ – ποσοστό που είναι μεγαλύτερο από εκείνο που πραγματοποιούν πολλοί μεταποιητικοί κλάδοι. Επίσης, οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας αναπτύσσονται ταχύτερα από την υπόλοιπη οικονομία.

Η ψηφιοποίηση και η παγκοσμιοποίηση προσφέρουν νέες ευκαιρίες στην αγορά, ιδίως για τις μικρές επιχειρήσεις. Ωστόσο, αυτές οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πολύ συχνά εμπόδια που δεν τους επιτρέπουν να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους. Η δημόσια διαβούλευση θα ενθαρρύνει τα ενδιαφερόμενα μέρη και άλλους παράγοντες να εξετάσουν ερωτήματα όπως:

·    Πώς μπορούμε να διευκολύνουμε την πρόσβαση σε χρηματοδότηση για μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις, των οποίων το μόνο περιουσιακό στοιχείο είναι η δημιουργικότητά τους;

·    Πώς μπορεί η ΕΕ να συμβάλει στην εξασφάλιση του σωστού συνδυασμού δημιουργικών και διοικητικών δεξιοτήτων στους εν λόγω τομείς;

·    Πώς μπορούμε να προωθήσουμε περισσότερη καινοτομία και πειραματισμό, συμπεριλαμβανομένης και της ευρύτερης χρήσης τεχνολογιών πληροφοριών και επικοινωνιών;

Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας συμβάλλουν επίσης στην ανταγωνιστικότητα και στην κοινωνική συνοχή των πόλεων και των περιφερειών μας. Ευρωπαϊκές πολιτιστικές πρωτεύουσες, όπως η Λιλ, το Λίβερπουλ και άλλες, δείχνουν ότι οι επενδύσεις στον τομέα αυτόν δημιουργούν θέσεις εργασίας και συμβάλλουν στην αλλαγή της εικόνας των πόλεων. Αν και οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας αναπτύσσονται καταρχάς σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, η επιρροή τους μπορεί να είναι παγκόσμια και να ενισχύεται έτσι η παρουσία της Ευρώπης σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υποστήριξη στο τοπικό και περιφερειακό περιβάλλον τους μπορεί να τους παράσχει το εφαλτήριο για την επίτευξη  παγκόσμιας επιτυχίας.

Οι κλάδοι του πολιτισμού και της δημιουργικότητας μπορούν επίσης να έχουν ευεργετικά αποτελέσματα διάχυσης σε ευρύ φάσμα άλλων επιχειρήσεων και στην κοινωνία γενικότερα. Οι σχεδιαστές, παραδείγματος χάριν, έχουν καταστεί βαθμιαία βασικό μέρος της ομάδας διοίκησης πολλών μεγάλων εταιρειών.

Η δημόσια διαβούλευση που αρχίζει με την πράσινη βίβλο θα διαρκέσει έως το τέλος του Ιουλίου. Λεπτομερή στοιχεία είναι διαθέσιμα και στις 23 επίσημες γλώσσες της ΕΕ: http://ec.europa.eu/culture/our-policy-development/doc2577_en.htm

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες