Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Sunday, 25. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Χρηματοδότηση σημαντικών έργων πολιτισμού στο νησί

Έργα πολιτισμού στο νομό Ρεθύμνου

Στα 41 εκ. ευρώ η χρηματοδότηση για ολόκληρο το νησί

Η χρηματοδότηση των προτάσεων για έργα πολιτισμού ύψους 41 εκ. ευρώ από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013 της Περιφέρειας Κρήτης συζητήθηκε στη χθεσινή συνάντηση εργασίας που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της Περιφέρειας μεταξύ του γενικού γραμματέα της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιου Καρούντζου, της γενικής γραμματέως του υπ. Πολιτισμού κ. Λίνας Μενδώνη, στελεχών της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας και του υπουργείου Πολιτισμού.

Στο πρόγραμμα εντάχθηκαν ήδη έργα μεγάλης σημασίας που αφορούν το νομό Ρεθύμνου, ενώ θα υπάρξει και συνέχεια καθώς, όπως είπε η κυρία Μενδώνη, αναμένεται η χρηματοδότηση ενός ακόμα μέσω του κωδικού 59. Στον κωδικό 58 έχουν ενταχθεί η αποκατάσταση του δίδυμου κτιρίου στο φρούριο της Φορτέτζας, προϋπολογισμού 220.000 ευρώ. καθώς και η αποκατάσταση του Ιερού Ναού Παναγιάς Κεράς στο Αμάρι του δήμου Συβρίτου, προϋπολογισμού 90.000 ευρώ. Σε επόμενη φάση αναμένεται η χρηματοδότηση του έργου που αφορά το κτίριο συντήρησης, ανάδειξης και έκθεσης των εκθεμάτων της αρχαίας Ελεύθερνας.

 

Α. Καρούντζος: «Εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση πολλών προτάσεων»

 

Μετά τη συνάντηση, ο γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης κ. Αθανάσιος Καρούντζος σε δηλώσεις του ανέφερε:

«Είχαμε μια συνάντηση εργασίας με την κυρία Μενδώνη και το επιτελείο της, διότι το πρόγραμμα του υπουργείου Πολιτισμού είναι ένα σύνθετο πρόγραμμα που θέλει συχνές παρακολουθήσεις. Έχουν ξεκινήσει οι εντάξεις των έργων και στους δύο κωδικούς 58 και 59 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Από τις 18 προτάσεις που έχουν κατατεθεί-πλην 2-3 προτάσεων-οι υπόλοιπες είναι σε φάση ένταξης. Χρειάζεται μια περαιτέρω επεξεργασία έτσι ώστε να ολοκληρωθούν και οι υπόλοιπες. Τα 20 εκ. ευρώ που υπάρχουν στον κωδικό 58 και τα 21 εκ. ευρώ που υπάρχουν στον κωδικό 59 είναι αρκετά σημαντικά ποσά και έτσι διασφαλίζεται η χρηματοδότηση πάρα πολλών προτάσεων. Κουβεντιάσαμε και για τους δύο κωδικούς, βρήκαμε λύσεις και τις επόμενες ημέρες γίνεται και η προκήρυξη του δεύτερου κωδικού του λεγόμενου 59 όπου σε αυτόν εντάσσονται πολιτιστικά και διάφορες άλλες δραστηριότητες με κοινωνική ανταπόκριση. Πιστεύουμε ότι μέχρι τέλους Οκτωβρίου θα έχουν γίνει οι επίσημες εντάξεις και σε αυτόν τον κωδικό των έργων».

Στη συνέχεια ο κ. Καρούντζος ευχαρίστησε την κυρία Μενδώνη για τη συνεργασία και επεσήμανε: «Είμαστε πολύ ευχαριστημένοι από τις προτάσεις του υπουργείου Πολιτισμού, και ως προς  την συνεργασία και ως προς την ωριμότητα των έργων. Όπως είχα πει παλιότερα δεν ανησυχούμε για τα έργα που έρχονται όσον αφορά τον βαθμό ωριμότητάς τους από το υπουργείου Πολιτισμού. Είμαστε αισιόδοξοι και σε πάρα πολλά από αυτά τα έργα μέχρι τέλος του έτους θα έχουμε και απορρόφηση. Μαζί με το 20% που έχει δοθεί ως επιπλέον χρηματοδότηση και πρόβλεψη από τον κ. Αρναουτάκη, μας λύνονται τα χέρια για να μπορέσουμε να συμπεριλάβουμε πάρα πολλά έργα έτσι ώστε με τις εκπτώσεις που θα γίνουν στις δημοπρατήσεις να μας διευκολύνει να εντάξουμε και άλλα έργα».

 

Λ. Μενδώνη: «Θα κατατεθούν νέες προτάσεις»

 

Η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη από την πλευρά της τόνισε: «Ήταν μια πολύ καλή συνεργασία μέσα στο πλαίσιο της συχνής παρακολούθησης που πρέπει να γίνεται από τα υπουργεία με τις Περιφέρειες, με όλα τα έργα τα οποία εντάσσονται στα Περιφερειακά Προγράμματα ή όπου υπάρχει δυνατότητα και σε τομεακά, αλλά αφορούν έργα της Περιφέρειας. Ακριβώς μέσα σε αυτό το πλαίσιο ήταν και η σημερινή παρουσία μας εδώ.

Ήδη από τον κωδικό 58 της Περιφέρειας έχουν προχωρήσει εντάξεις εννέα-δέκα έργων και προχωρούν και τα υπόλοιπα χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα.

Τις επόμενες εβδομάδες πρόκειται να καταθέσουμε και καινούργιες προτάσεις τις οποίες είχαμε συμφωνήσει τον Μάρτιο. Έχουν ωριμάσει και πρόκειται να κατατεθούν τις αμέσως επόμενες εβδομάδες. Στον κωδικό 59 συμφωνήσαμε ποια έργα θα χρηματοδοτηθούν από την Περιφέρεια, όπως είναι το Μουσείο Μεσαράς, η Ελεύθερνα,-δηλ το κτίριο συντήρησης, ανάδειξης και έκθεσης των εκθεμάτων της αρχαίας Ελεύθερνας στο Ρέθυμνο-και ο περιβάλλον χώρος του μουσείου Ηρακλείου. Αυτά είναι τρία από τα μεγάλα έργα τα οποία θα ενταχθούν στον κωδικό της Περιφέρειας.

Ειδικά για την Κρήτη μπορούν να χρηματοδοτηθούν έργα και από το Πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας τα ποσά του οποίου έχουν εκχωρηθεί στο υπουργείο Πολιτισμού. Πρέπει να γίνουν κάποιες διαδικασίες και αρχές του επόμενου μήνα θα βγει η προκήρυξη από το υπουργείο Πολιτισμού για τους κωδικούς 58 και 59 στο πρόγραμμα της Ανταγωνιστικότητας. Εκεί υπάρχουν επίσης έργα της Κρήτης που είναι ώριμα για ένταξη όπως είναι η Σπιναλόγκα, όπως είναι το Μουσείο των Χανίων και η έκθεση του Αρχαιολογικού Μουσείου Ηρακλείου.

Για ό,τι αφορά τη μουσειολογική μελέτη του μουσείου Ηρακλείου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Είναι σε εξέλιξη, τη στιγμή όμως που θα είμαστε έτοιμοι για την ένταξη θα έχουμε και μια σαφέστατη εικόνα για την μουσειολογική μελέτη».

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες