Press here to visit the Homepage Press here to contact us.
Sunday, 25. August 2019  


Καλώς ήρθατε στο Βιοτεχνικό Πάρκο Ρεθύμνου (  ΒΙΟΠΑ ) Εδώ μπορείτε να βρείτε όλα τις πληροφορίες, έγγραφα, αιτήσεις που αναζητάτε σχετικά με το ΒΙΟ.ΠΑ. Ρεθύμνου.

 

Ερευνητές του ΙΤΕ από την Κρήτη έβαλαν στο...χειρουργείο τις Καρυάτιδες!

 

Οι ερευνητές του ινστιτούτου Λέιζερ του ΙΤΕ στην Κρήτη έκαναν το θαύμα τους! Και μέσα σε ένα παραβάν πραγματοποιούν εδώ και περίπου 20 ημέρες τον καθαρισμό μιας από της Καρυάτιδες που βρίσκονται εκτεθειμένες στο νέο Μουσείο Ακρόπολης. Ο καθαρισμός γίνεται με τη χρήση ακτίνων λέιζερ, μέθοδο η οποία έχει εφαρμοστεί ήδη με επιτυχία για πολλά γλυπτά της Ακρόπολης, συγκεκριμένα στη δυτική Ζωφόρο του Παρθενώνα, στις μετόπες και στα αετωματικά γλυπτά.

Είναι μια μέθοδος που ξεκίνησε εδώ και 14 χρόνια (από το 1995) κι εξελίσσεται με την συνεργασία του Ινστιτούτου Ηλεκτρονική Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Ερευνας (ΙΤΕ) με την Α' Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων και την Υπηρεσία Συντήρησης Μνημείων της Ακρόπολης για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη ενός πρωτοτύπου συστήματος καθαρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα. Αναπτύχθηκε μια πρωτότυπη μεθοδολογία καθαρισμού με τεχνολογία λέιζερ, η οποία σχεδιάστηκε με βάση τις ιδιαιτερότητες των συγκεκριμένων γλυπτών.

Η Καρυάτιδα Α, όπως λέγεται, φέρει παχύ στρώμα αιθάλης από τους ατμοσφαιρικούς ρύπους, οι οποίοι όμως απομακρύνονται από το πεντελικό μάρμαρο με αυτό το πρωτότυπο σύστημα, που σχεδιάστηκε ειδικά από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ της Κρήτης. Η όλη εικόνα μάλιστα του σημείου όπου εκτίθενται οι Καρυάτιδες θυμίζει ένα πολύ εξελιγμένο χειρουργείο, γεγονός που δεν περνά απαρατήρητο από τους επισκέπτες οι οποίοι δείχνουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Μία ενημερωτική πινακίδα εξάλλου πληροφορεί για τους σκοπούς τους εγχειρήματος, που είναι η στερέωση επισφαλών κομματιών του μαρμάρου, η δομική αποκατάσταση, η απομάκρυνση των φθοροποιών παραγόντων και τέλος ο καθαρισμός των φθοροποιών ρύπων. Το παραβάν πάντως τοποθετήθηκε- πάντα κατά τους υπεύθυνους - για την προστασία των επισκεπτών από τη χρήση ακτίνων λέιζερ.

Ας σημειωθεί ότι δύο φορές ως τώρα έχει γίνει προσπάθεια ενημέρωσης για τον καθαρισμό της Καρυάτιδας παρουσία του υπουργού Πολιτισμού κ. Παύλου Γερουλάνου , οι οποίες όμως ματαιώθηκαν λόγω της επιλογής ημερομηνιών που συνέπιπταν με τιςγνωστές, πάντως- απεργίες των μέσων μαζικής μεταφοράς.

Η καινοτομία έγκειται στην ταυτόχρονη χρήση δύο δεσμών λέιζερ (μιας υπέρυθρης δέσμης στα 1.064 nm και μιας υπεριώδους στα 355 nm) με χωρική και χρονική αλληλοεπικάλυψη, που είχε συνέπεια να αντιμετωπιστεί το κρίσιμο πρόβλημα του κιτρινίσματος των μαρμάρινων επιφανειών.

Αυτό επιτεύχθηκε έπειτα από εκτεταμένη και λεπτομερή συγκριτική μελέτη των διαφόρων μεθόδων καθαρισμού και δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν σε επιλεγμένες περιοχές των μνημείων της Ακρόπολης καθώς και σε γλυπτά του μουσείου. Η μέθοδος εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη συντήρηση της δυτικής ζωφόρου του Παρθενώνα την περίοδο 2002-2005.

Στη συνέχεια, την περίοδο 2006-2009 η μέθοδος χρησιμοποιήθηκε ακόμη περισσότερο για τον καθαρισμό γλυπτών του Παρθενώνα, του Ερεχθείου και του ναού της Αθηνάς Νίκης, σε συνεργασία με την Α' ΕΠΚΑ και τον Οργανισμό Ανέγερσης Νέου Μουσείου Ακροπόλεως (ΟΝΜΑ). Συντηρήθηκαν συνολικά δεκαεπτά μετόπες της βόρειας και ανατολικής πλευράς του Παρθενώνα, τέσσερα γλυπτά των αετωμάτων του Παρθενώνα (Σύμπλεγμα Κέκροπα και Πανδρόσου, Αλογα Ηλιου και Σελήνης), ο άνω κορμός της Καρυάτιδας F και τέσσερις λίθοι από τη ζωφόρο του ναού της Αθηνάς Νίκης. Ταυτόχρονα πραγματοποιήθηκε και μια σειρά άλλων εργασιών, ενώ το πρόγραμμα συνεχίζεται με τον καθαρισμό τεσσάρων Καρυάτιδων.

Οπως έχει δηλώσει στο πρόσφατο παρελθόν ο διευθυντής του Ινστιτούτου Λέιζερ του ΙΤΕ και καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Κώστας Φωτάκης, η πρωτότυπη αυτή τεχνολογία μεταφέρθηκε πρόσφατα στη Γαλλία όπου έγιναν δοκιμές καθαρισμού στον γλυπτό μαρμάρινο διάκοσμο ενός μοναστηριού.

Πηγη: ΙΤΕ - Μαρία Θερμού- ΤΟ ΒΗΜΑ

 

 

 

  

 


powered by HOTSoft.gr
ιντερνετ, δίκτυα & τηλεπικοινωνίες